حتما میدانید که درد در ناحیه کمر می تواند تا جایی پیش روی کند که انسان را به خانه نشینی مجبور کند. شاید بی راه نباشد اگر بگوییم که در برخی از موارد، دیسک کمر ممکن است به فلج موقت فرد منجر شود. البته چنین اتفاقی نادر است اما به هر حال امکان رخ دادن آن وجود دارد.
بعد از اینکه شخص با انجام اقدامات تشخیصی مانند MRI و سیتی اسکن و یا نوار عصب و عضله، به وجود بیماری دیسک کمر پی برد، باید مراقبت های لازم را به وجود آورد تا بهبودی کامل را بدست بیاورد. یکی از مهم ترین اقدامات مراقبتی بعد از مراجعه به پزشک، نحوه خوابیدن است. ما در این زمینه، مطالب کوتاه ولی مفیدی را ارائه خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
چرا دیسک کمر می گیریم؟
ستون مهره های بدن توسط چندین دیسک بین هر مهره، حالت پذیر شده و می تواند منجر به خمیده کردن گردن تا پایین کمر شود. بین هر دو مهره، یک دیسک با مایع ژلاتینی مانند پر شده و می تواند نقش محافظتی از کمر داشته باشد.
آمار مبتلایان به بیماری دیسک کمر و گردن در کشور ما بسیار زیاد است. در حدود 90 درد مراجعین به مطب پزشکان ارتوپد و جراحان مغز و اعصاب، مشکل دیسک کمر و گردن دارند. این تعداد بیمار، واقعا کم نیست و آمار بسیار نگران کننده ای است. باید بررسی کرد و دید چرا دیسک کمر ایجاد می شود و افراد به این بیماری مبتلا می گردند.
در کل، ایجاد شدن بیماری دیسک کم به دو علت کلی باز می گردد:
1. دیسک کمر به دلیل انجام رفتارهای غلط در زندگی
2. دیسک کمر به دلیل ضعف بدن و همچنین، آناتومی و دلایل فیزیولوژیک و یا بیماری
بالای 95 درصد افرادی که به دیسک کمر یا گردن و مشکلات ستون فقرات مبتلا می شوند، فقط به دلیل رفتارهای غلط حرکتی به این بیماری مبتلا می شوند. وقتی در هنگام خوابیدن به دلایل خواب بد یا تکان و غلت خوردن های بد به این طرف و آن طرف می روند، امکان ابتلا به این بیماری در آنها بالا می رود.
وقتی خانم خانه دار هنوز نمی دارند که چگونه باید به طور صحیح از جارو برقی یا دستی استفاده کند، و یا کارهای سنگین در خانه انجام می دهد و اجسام را جابجا می کند، نمی توان انتظار داشت که به این بیماری مبتلا نشود.
بسیاری از افرادی که مبتلا به این بیماری هستند می توانند با مراقبت های ساده و همیشگی، نقش این بیماری را در بدن خود به شدت کم کنند. حتی بعد از گذشت مدتی، دیسک های بین مهره ای که دچار فتق یا آسیب شده است، کم کم بازسازی شده و کاملا بهبودی پیدا می کند. اما بهبودی کامل، نیازمند انجام کارها و اقداماتی است که باید 24 ساعته و همیشگی انجام شود.
نحوه خوابیدن و استراحت بعد از ابتلا به دیسک کمر
خوابیدن و استراحت کردن، از اقدامات بسیار موثر در کاهش درد و همچنین کاهش التهاب در دیسک است. در گذشته، یک متد برای مبتلایان به دیسک کمر وجود داشت و آن هم، خوابیدن و استراحت مطلق بود. این کار به معنای آن بود که بیمار فقط برای دستشویی رفتن از جای خود بلند شود. حتی غذا را هم باید نشسته یا خوابیده می خورد. این روش، امروزه کاملا منسوخ شده است. زیرا خطرات جانبی آن مانند شوک آنافیلاکسی، چاقی و سکته قلبی و مشکلات دیگر مانند خشکی در ستون فقرات را به وجود می آورد.
امروزه باید با استفاده از روش های درمانی جدید به بیماران آموزش داده شود که به هنگام خوابیدن، باید زیر گودی کمر خود را با یک بالشت پزشکی، پر کنند. حتی نیاز است تا فرد مورد نظر، گهگاهی به حالت جنینی بخوابد. نباید 24 ساعته به حالت خوابیده و درازکش باشد. بهتر است فعالیت های مهم و ورزش های موثر و مخصوص بهبودی دیسک کمر، حتما انجام شود. البته فراموش نکنید همه این فعالیت ها باید با اطلاع و مشورت پزشک معالج شما باشد تا صدمه بیشتری به ستون فقرات شما وارد نشود.
اقدامات مهم بعد از ابتلا به دیسک کمر
بسیاری از مبتلایان به دیسک کمر، در پی این هستند که بعد از ابتلا به این بیماری، باید چه اقداماتی در جهت رفع آن انجام دهند. ما در اینجا چند مورد مهم را برای شما ذکر می کنیم:
- بعد از ابتلا به دیسک کمر، باید فعالیت های بدنی کاملا صحیح و زیر نظر پزشک معالج، انجام دهید.
- خم و راست شدن کاملا ممنوع است.
- ایستادن زیاد و همچنین راه رفتن زیاد یا حتی دویدن، وضعیت را بدتر می کند. بنابراین باید اجتناب گردد.
- نحوه استراحت و خوابیدن بسیار مهم بوده و باید خیلی اصولی انجام شود.
- حتی المقدور باید ورزش منظم و سبک و زیر نظر پزشک، کم کم شروع شود.
- در صورت دید شدید، می توان از قرص و داروهای ضد التهاب با توجه به تشخیص پزشک، مصرف شود.
نتیجه گیری
بهترین کار برای مبتلا نشدن به دیسک کمر یا گردن، زندگی صحیح و پرهیز از فعالیت های سنگین و انتخاب تشک مناسب است. اما در صورتی که به دیسک کمر مبتلا شدید، باید بدانید که تا مدت ها، خوابیدن و استراحت کردن شما، باید دقیق و بیشتر از قبل باشد. البته این به معنای خوابیدن و استراحت مطلق و 24 ساعت، نیست. باید حد اعتدال آن در نظر گرفته شود. در صورتی که با پارگی شدید دیسک روبرو هستید، جریان استراحت کردن و خوابیدن و فعالیت های بدنی شما، نسبت به موارد ذکر شده، تغییر پیدا می کند.
اگر شما هم به این بیماری مبتلا هستید و یا راه کارهای خاصی را برای درمان آن میدانید، می توانید ما را از نظرات و پیشنهادات خود، آگاه کنید.